7. Vågutbredning
Det är elektromagnetiska vågor som transporterar radiosignalen mellan olika geografiskt placerade antenner. Beroende av frekvens och andra fysikaliska förutsättningar uppträder radiovågen olika.
Under denna rubrik - Vågutbredning - läggs artiklar upp som behandlar olika typer av vågutbredning.
- Uppgifter
- Kategori: 7. Vågutbredning
- Träffar: 4663
Radioprognoser är ungefär lika exakta som väderleksförutsägelser. Dåliga konditioner och ute regnar det. Trots löften om bra förbindelser och solsken. Men statistiskt sett är de riktiga! Och en viss nytta kan man alltså ha av dem.
- Uppgifter
- Kategori: 7. Vågutbredning
- Träffar: 4334
Den här artikeln skulle ha skrivits för länge sedan. Kunskap om hur vårt väder påverkar utbredningen av radiosignaler på FM-bandet är oftast grundat på erfarenhet. Att högtryck ger bra förhållande vet väl de flesta. På sommaren är det förekomst av E-skip (Es) som möjliggör mottagning av FM-stationer kring Medelhavet. Men vad beror det på? Underlaget till denna artikel är vad som Jim Bacon (G3YLA) skrev för Practical Wireless i okt -90.
- Uppgifter
- Kategori: 7. Vågutbredning
- Träffar: 4913
Konditioner, solfläckar och sånt
Radiovågornas utbredning över jorden varierar väldigt mycket. Ena dagen har vi kanonkonditioner och DX-aren upplever en önskestund bland sina favoritstationer; nästa dag ligger radiokonditionerna åt ett helt annat håll, eller också kan det vara heldött på banden.
Tänk om man kunde förutsäga konditionerna, slippa vaka natt efter natt och vänta på att de rara stationerna ska dyka upp vad mycket tid man skulle spara, och vad mycket mera sömn man skulle få. Fast nog skulle DX-ingen då förlora en hel del av sin tjusning.
- Uppgifter
- Kategori: 7. Vågutbredning
- Träffar: 6349
Radioamatörer har för vana att sätta upp sina kortvågsantenner så högt som möjligt. Under vissa förutsättningar kan man på det sättet få en låg vinkel mot jonosfären, på den del av den utstrålade radioenergin som kallas rymdvåg. Med den låga vinkeln uppnås lång radioräckvidd - s.k. DX. Även utmed jordytan utstrålas en del radioenergi, som kallas markvåg och har kort räckvidd.
- Uppgifter
- Kategori: 7. Vågutbredning
- Träffar: 6218
Automatic Propagation Monitoring Project, (APMP)
Principer för jonosfärsondering och beskrivning av ett komplett mottagningssystem för automatisk vågutbredningsmonitorering av kommersiella och militära jonosounders i frekvensområdet 2-30 MHz samt databehandling och presentation av av datan i nära realtid.
Projektet bedrivs inom SIG1 [1] som är en Special Interest Group i Föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer. Automatic Propagation Monitoring Project (APMP)