Digitalt
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 3245
Johan Engdahl SM7I har skrivit ihop en steg för steg instruktion för hur man konfigurerar en Broadband hamnet (BBHN) nod för anslutning till AMPRnet. AMPRnet är amatörradions eget IP nät som skapades nästan samtidigt som internet och som nu är på väg att få en nystart. Om du är intresserad finns mera info på hemsidan http://www.se.ampr.org/. Johans instruktion är baserad på den konfigurationen som vi använder i södra delarna av SM7 land. Status på nätet just nu finns här: http://44.140.236.17/hsmm-pi/index.php
http://www.esr.se/phocadownload/digitalteknik/amprnet/Runbook-AMPRnet-routing-SM7-BBHN.pdf
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 4600
Tanken med Broadband Hamnet (BBHN)är att bygga upp ett autonomt trådlöst IP nätverk, men det är tyvärr inte alltid praktiskt möjligt. Man får helt enkelt ett flertal isolerade “öar” med täckning. Man kan då använda sig av diverse varianter av något som kallas IP tunnel protokoll. Dessa skapar helt enkelt fasta kanaler genom internet mellan två punkter. För det Svenska Broadband Hamnet används en metod som populärt kallas “GRE Tunneling” (Läs mer här). Med hjälp av detta protokoll och bredbands anslutningar på två noder kan vi koppla ihop två BBHN öar.
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 3956
I min första artikel om Raspberry Pi i förra numret av Resonans lovade jag lite löst att beskriva hur man sätter upp en fjärrstyrd mottagare med hjälp av en DVB-T-sticka och en Raspberry PI. När jag nu bara ett par månader senare sitter och försöker skriva om det så inser jag att det redan skrivits om detta i ett otal forum och det finns en uppsjö av artiklar och inlägg om just detta, tillgängliga på Internet. Därför tänker jag inte lägga ner mer krut på just den tillämpningen utan jag hänvisar helt enkelt till Google (raspberry pi rtl-sdr).
Istället tänkte jag ta ett steg tillbaks och starta från början och beskriva hur man hittar och installerar någon av de många amatörradioapplikationer som finns tillgängliga att laborera med. En tanke jag har är att kunna ersätta den klumpiga desktop PC-n med något strömsnålt och tyst men med tillräckliga prestanda för att det inte ska kännas segt.
Större än så här behöver det inte bli, utanför bild finns en
USB-hub monterad på skärmfoten, WiFi dongle och trådlös
mus och dito tangentbord och jag har en komplett stationsdator.
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 5538
Jag antar att de flesta experimenterande radioamatörer liksom jag, hela tiden håller utkik efter nyheter som kan locka till nya experiment och kunskaper. I våras (2012) råkade jag surfa in på en webbsida som hade ett i sammanhanget lite udda namn. Jag vet inte om det var namnet eller själva idén som fick mig att fastna, men i vilket fall som helst fick det mig att ställa mig i kön av intresserade. Tro mig, då i mars-april var den lång och den blev bara längre och längre för varje dag. Min lilla Pi (ja, jag har gett den ett namn) anlände i mitten av oktober och sedan dess har den på något sätt ingått i någon aktivitet flera gånger i veckan. Möjligheterna verkar oändliga och idéer till nya tillämpningar dyker upp var och varannan dag.
Raspberry Pi- kortet som det levereras
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 5138
För några år sedan träffade jag en student från Malmö högskola, vi pratade lite allmänt om teknik och när jag berättade att jag pysslade med hembränd elektronik blev han intresserad och började prata om något som kallades för Arduino. Hans intresse var mjukvara och han berättade om programmering och då speciellt hur de i sina laborationer använde ett labbkort och en utvecklingsmiljö som kunde användas för hobbyändamål. Mjukvara och programmering var något som jag just då inte var speciellt intresserad av, men på något sätt sorterade jag in informationen i arkivet. Lite senare behövde jag en timer där jag kunde laborera med ingångar, utgångar och tider, då kom jag ihåg en del av vad han berättat. Sagt och gjort, ett besök på Electrokits hemsida resulterade i att det låg ett Arduino-kort i postlådan ett par dagar senare. På den vägen är det, nu några år senare har Arduino en given plats på min labbänk. Den kommer till användning då och då, antingen när jag behöver någon speciell funktion eller om jag har läst någon artikel som handlar om något trevligt projekt som man kan laborera lite med. I denna artikel tänkte jag dela med mig lite av vad jag har lärt mig så här långt och förhoppningsvis hjälpa dig som är lite intresserad att ta steget, visa vägen in i ett nytt område att utforska.
- Uppgifter
- Kategori: Digitalt
- Träffar: 4604
Det är bäddat för en omstart av IP-baserad paketradio inom adressrymden 44.0.0.0/8 som reserverades av
förutseende radioamatörer inblandade i ett tidigt skede av Internet-utvecklingen. Amateur Radio Digital
Communications Inc, som förvaltar denna adressrymd, har förnyat regelverket för delegering av adresser.
Samtliga tidigare delegeringar är indragna och ett nytt tidsbegränsat delegationssystem har införts. Information
finns tillgänglig på websidan www.ampr.org.