Byggsatser har vi haft nästan lika länge som vi haft amatörradio, men vad är de bra för? Nyligen sade någon på radioklubben, att han inte förstod varför folk slängde ut en eller två tusenlappar på en byggsats till en monoband CW-transceiver, när man kan få en fin gammal fabrikstillverkad rig av de stora japanska märkena för nästan samma pris. Givetvis har han en poäng. Jämför man funktionalitet och kostnad så kommer en begagnad rig av ett etablerat märke alltid att klå byggsatsen. Men det är inte hela sanningen.
learning by doing
Amatörradio handlar om att experimentera, lära sig själv learning by doing som det heter. Byggsatser är ett bra sätt att komma igång med att bygga egen utrustning. Man kan visserligen invända mot byggsatser att de, i likhet med en målarbok med nummer för olika färger, inte skapar någon riktig insikt under byggandet. Det kan vara sant i många fall, men man lär sig känna igen komponenter, monteringsteknik, att arbeta metodiskt till och med att hålla ordning på sina prylar. Dessa färdigheter leder nödvändigtvis inte till bättre förståelse av kretsar och kretskonstruktion, men de lägger förvisso en grund till det som så småningom skapar insikt på högre nivå. Byggsatser kan också modifieras och ändras om mycket mer än kommersiell utrustning. Det är också en värdefull lärandeprocess.
För att fortsätta jämförelsen mella kommersiell utrustning och byggsatser så verkar folk få stor tillfredsställelse av att sätta ihop byggsatser. Det finns inget som går upp mot att köra med en station man själv byggt. Det är nog orsaken till de nästan magiska resultat folk åstadkommer med sina hembyggda grejor. Det är väl egentligen inget magiskt, men hembyggarna känner sig säkert mer benägna att ropa den där DX-stationen för att se vad deras hembygge kan prestera.
Batteri och solceller
Att bygga sina egna apparater har fått en renässans under senare år och då helt naturligt bland QRP-folket. Själv gillar jag att bygga utrustning som man kan ta med sig ut i naturen, på fjällvandring eller en tur ut i skogen. Då släpar man inte med sig en FT-101 eller TS-940. Då skall det vara en liten box som ger några watt ut och kan drivas med ett litet batteri och/eller solceller. Med ett tiotal meter tråd grejar man antennen. Det är otroligt vad detta med radio ute i naturen fascinerar, att kunna sitta där och för egen maskin skapa kontakter hundratals eller tusentals mil bort utan att ha kontakt med mobiltelefonnätet!
Bra prestanda
Att byggsatser skulle ha sämre prestanda än köpeapparater är inte sant. Ett lysande exempel på detta är Elecrafts K2. I oberoende mätningar har den visat att den kan tävla med det bästa som går att köpa för pengar. Hur kommer det sig? Ja, just i det här fallet beror det nog till stor del på de skickliga konstruktörerna, men generellt har byggsatser inte alla onödiga bells and whistles som säljer de kommersiella apparaterna. Undvarandet av onödiga finesser gör Elecrafts konstruktion mer kompromisslös än exempelvis Yaesus triple conversion superhet. Elecrafts single conversion ligger i elitgänget.
Kostnaden
Varför kostar byggsatser så mycket? Eller gör de inte det? Låt oss se på ekonomin. Normalt säljer en framgångsrik transceiverbyggsats i kanske 500 exemplar (gäller ej Elecraft som sålt massvis. Min K2 har serienr strax över 500 och är 3 år gammal). Yaesus nästa transceiver förväntas säljas i 100 000 exemplar. Det blir skillnad i kostnader när man säljer hundra gånger fler enheter. Yaesus transceiver byggs huvudsakligen automatiskt av maskiner/robotar. Det ökar inte kostnaden för den. Dessutom använder de billiga ytmonteringskomponenter byggsatsen innehåller sannolikt fler komponenter som monteras i hål på konventionellt sätt. Byggsatsen måste förpackas med sina komponenter i uppdelade i små påsar. Yaesus komponenter kommer i bulk och har låga hanteringskostnader. Man sparar inte mycket pengar på att själv sätta ihop byggsatsen. Tycker man att byggsatsen är dyr kan man ju försöka samla ihop alla ingående komponenter från egna inköpskällor och kalkylera med en normal timlön för att få fram kostnaden för hembygget. Tro inte att du spar pengar genom byggsatsen. Däremot betalar man för lärandet och erfarenheten och så får man en apparat som man själv kan serva.
Andrahandsvärdet är värt en särskild visa. Hembyggen har generellt ett lågt andrahandsvärde. Ett bra andrahandsvärde kan göra utrustningen mer attraktiv, men då får hembygget inte se hembyggt ut! Elecrafts produkter och en del andra har byggsatser som ser helt kommersiella ut. De har också ett högre andrahandsvärde än många billigare alternativ.
Ett steg på vägen
Sammanfattningsvis är byggsatser ett bra steg på vägen mellan det man köper hos sin amatörradiohandlare och det man bygger på helt egen hand efter ett kopplingsschema. Byggsatsernas pris kan inte jämföras med priserna på ny eller begagnad kommersiell utrustning. Byggsatser och köpeutrustning är två vitt skilda ting. Byggsatsernas funktion kan vara ganska grundläggande, men det behöver inte betyda sämre prestanda.
Känslan av att ha presterat något själv
Det finns ingenting som går upp mot den första kontakten med ett hembygge. När jag byggde min K2 hösten 1999 och det var dags att testa första gången on the air låg riggen utspridd på arbetsbänken när jag drog igång den på 10 MHz och fick QSO med en gammal bekant, LA9LE. Det glömmer jag aldrig. Inte heller när jag byggt min 7 MHz-version av The Universal QRP Transmitter, beskriven i de två pedagogernas, Wes Hayward och Doug DeMaw, klassiska bok Solid State Design for the Radio Amateur. Min skepsis var ganska stor när jag byggde en SST för 20 m, konstruerad av en av männen bakom K2, Wayne Burdick. Den rymdes i handflatan men hade inbyggd keyer med minnen och frekvensräknare som talade om frekvensen med morsekod. Tre stationer svarade mig på mitt första allmänna anrop, CQ.
På webadressen http://www.qrpportal.de/ finns det massvis av länkar till komponent- och byggsatsförsäljare under "Links och QRP-Händler". Utbudet är inte så stort i Sverige, men nuförtiden är det ju ingen konst att handla från utländska inköpskällor, särskilt inom EU-området. Börja med den enklaste apparaten du kan hitta om du inte är van vid byggande.
Christer Karlsson, SM7KJH efter inspiration av en artikel av G3CWI