Amatörbanden på kortvåg har sakta under lång tid blivit allt mer nedsmutsade av störningar från elektriska apparater. Dessa är inte bara lokala utan också utbreder sig via rymdvåg över halva världen. Antalet störkällor är nu så många att den samanlagrade effekten gör det svårt att skilja ut det naturliga atmosfäriska bakgrundsbruset ur det totala bruset som numera antas domineras av elektriska källor.
I Storbritannien pågår flera mycket intressant arbeten inom RSGB i Propagation Studies Committee (PSC). RSGB gör bl.a. mätningar på brus i HF-bandet över lång tid.
ESR tycker det är mycket intressant och avser starta ett projekt som ansluter till arbetet i RSGB med tillägget att utveckla mätmetoder för att kunna analysera det störningsbidrag som rymdvågen ger.
ESR styrelse har därför beslutat att starta ett projekt. Projektet ska bestå av ESR medlemmar som är villiga att bidra med sin kompetens inom en eller flera specialkompetenser som detta teknikbreda projekt kräver.
Syftet är att öka våra kunskaper om störningar, brus och vågutbredning. Projektet skall kontinuerligt publicera arbetet så att alla medlemmar och andra intresserade kan följa utvecklingen. Vi kan se en stor utvecklingspotential i projektet som utöver rena brusmätningar och vågutbredningsförsök, kan omfatta simulering och utveckling av bredbandiga mottagarantenner till att bygga accessystem för flera användare, programmering och databehandling av insamlade mätvärden mm. Möjligheterna är stora och jämförande analyser med RSGB kan bli mycket intressanta.
På sikt skulle vi kunna bjuda in andra med intresse i mätdata, som exv. för examensarbete och liknande.
För att ett sådant projekt skall bli meningsfullt krävs i första hand en fullständigt störningsfri mottagningsplats med möjlighet att montera antenner med känd antennvinst. Det krävs också en automatiserad mätdatainsamling baserad på SDR-mottagare och dator.
Sedan en tid tillbaka har styrelsen undersökt möjligheterna att finna lämpliga stationsplatser som kan tänkas uppfylla dessa kriterier. Tillmötesgående medlemmar har säkerställt dels en störningsfri plats i Skåne, samt en plats i Mälardalen med tillgång till en unik antennpark för rymdvåg.
Två SDR-mottagare har anskaffats och under hösten kommer inledande arbete med att testa etableringen av mottagare, antenner och länkutrustning vid de båda stationsplatserna att påbörjas.
Styrelsen efterlyser nu medlemmar som är intresserade att ideellt bidra till projektet. Arbete genomförs i första hand virtuellt. Sakkunskap inom områdena mätteknik, SDR-teknik, datahantering, dataanalys, teknikpublicering, projektledning efterlyses. Vad kan Du bidra med?
Kom med fler ideér och förslag till inriktning av projektet som kan gagna Föreningen.
Hör av dig via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
/ESR Styrelse
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""</p>"</p>"