Litz-tråden är, trots sin litenhet, en ganska fantastisk tillämpning av fysikens lagar. I en ledare som överför växelström är den sk "skin-effekten" begränsande. För att motverka det har man i litz-tråden många mycket tunna trådar som var och en är isolerade från varandra men tvinnas ihop till en ledare.
I ändarna kopplas alla trådarna ihop och uppträder då som en homogen tråd men med bättre egenskaper än en enkelledare. Genom att varje deltråd är så tunn minimeras skin-effekten och genom att deltrådarna är tvinnade tillsammans förbättras de elektromagnetiska egenskaperna.
Litztråd användes mycket i äldre radiokonstruktioner där de fanns i var och varannan MF-spole och för att förbättra egenskaperna lindades spolen luftigt i ett slags kryssmönster och den blev då också självbärande.
Om man vill renovera en gammal radio kan man antingen försöka hitta en lämplig spole eller så gör man den själv, något som inte är helt lätt.
Vill man ytterligare öka upplevelsen med att bygga själv så passar man på att bygga en lindningsmaskin också.
Bengt EQL tillverkade en sån för att kunna linda spolar till sina renoveringsobjekt och skrev en beskrivning av bygget. Läs den gärna, det är en spännande beskrivning av ett fint bygge med delar både i fräst aluminum och 3D-printad plast!